youtubefacebooklinkedininstagram

Asperges telen en oogsten

De aspergeteelt is een intensief proces. Het vereist veel vakkennis, jarenlange ervaring en betrokkenheid bij de natuur. Henk van Empel van Van Empel asperges bezit deze vereisten. Onze asperges worden met respect voor natuur en milieu geteeld. Dat betekent dat we gaan voor een optimale balans in de grond. Dit bereiken we door gebruik te maken van een bodembalansanalyse. Hierdoor kunnen we compost aanbrengen die de juiste samenstelling heeft. Want een gezonde bodem zorgt voor een gezonde plant die weerbaar is! Ook hier geldt, net zoals bij de mens: een gezond lichaam wordt minder snel ziek.

Verse asperges: van april tot eind juni

Drie maanden lang kraakverse asperges telen, oogsten en verkopen; het zijn pittige, maar bovenal ook gezellige maanden. Onze jarenlange ervaring én de inzet van ons betrokken team medewerkers, maakt dat we als een geoliede machine kunnen werken. Zowel in het veld, in de sorteerruimte, in de keuken als de winkel! We hebben 12 hectare aspergevelden. Deze zijn gelegen aan de rand van natuurgebied de Loonse- en Drunense Duinen en aan de Esschebaan in Vught. Deze zandgronden zijn het meest geschikt voor onze aspergeplanten. Bij onze velden hebben we borden met ons logo geplaatst. Zo kunt u met eigen ogen zien hoe wij onze asperges telen en oogsten. Over de aspergebedden ligt een zwart-witte folie. Hiermee 'managen' we de temperatuur in het aspergebed. Willen we de zon méér gebruiken dan ziet u de zwarte folie liggen. Want zwart trekt zon en warmte aan. Willen we het groeiproces vertragen, dan ligt de witte kant boven. Wit stoot immers de zon en warmte af.

 Zodra de grond voldoende is opgewarmd en de zon zich laat zien, wil de asperge 'naar buiten'. De grond gaat dan scheuren en dat is hét moment om ze te oogsten. De asperge wordt dan vakkundig - zoals dat heet - gestoken. Dit gebeurt voordat de asperge het licht ziet. Zonlicht zorgt immers voor verkleuring en wij gaan voor helderwitte asperges. We zijn blij dat we al jaren met een betrokken team medewerkers elke ochtend vroeg de velden in kunnen trekken. Om zo de beste en mooiste asperges te steken voor onze klanten! 

Het aspergeseizoen eindigt eind juni. Hierna belasten we de aspergeplant niet meer met steken, zodat hij kan doorgroeien en loof produceren. Dit loof kan wel tot twee meter hoog worden. Het loof produceert suikers. In de herfst verkleurt het loof en sterft af en de suikers zijn dan opgenomen door de wortels. Het zijn bouwstoffen voor het nieuwe seizoen. Vanaf dit moment is de aspergeplant in diepe rust. In het voorjaar lopen de knoppen van de aspergeplant weer uit en vormen ze in de aspergebedden weer een langgerekte, witte stengel. 

U leest het: asperges telen is een arbeidsintensief proces waarbij we anticiperen op het weer. Geen dag is hetzelfde. Eén van de charmes van het telen van asperges volgens Henk!    

Asperges koelen en sorteren

Zijn de asperges gestoken, dan worden ze in kistjes gelegd en daarna naar onze boerderij gebracht. Daar worden ze meteen voorgewassen. Vervolgens worden ze in waterbakken gelegd die gevuld zijn met leidingwater. Hier liggen ze zes uur zodat ze vocht op kunnen nemen en terug kunnen koelen. Zo wordt het groeiproces gestopt, want door de hoge temperatuur zouden de asperges rose kunnen kleuren en dat willen we niet. Na deze afkoelingsperiode zijn de asperges klaar om te worden gesorteerd en nogmaals gewassen. Medewerkers en een sorteermachine zorgen er samen voor dat de asperges op grootte en kwaliteit worden gesorteerd. En u als klant kunt kiezen welke aspergekwaliteit u wilt!

 

Adresgegevens

Van Empel asperges
Belversestraat 24
5076 PZ Haaren
06-36311654

Privacybeleid

Openingstijden

In april, mei en juni is onze winkel open. Dagelijks van 9.00 - 18.00 uur. Ook op zon- en feestdagen!

Specialist

Wij zijn gespecialiseerd in het telen van witte asperges. We bieden dagelijks diverse kwaliteiten aan.

Asperges klaarmaken

© Van Empel asperges 2023